← Ga terug

Mamablog: Durf jij de spiegel voor te houden?

Ik hoor het vaak van moeders dat ze eigenlijk niet echt durven te zeggen hoe ze zich soms voelen en dat het moederschap niet allemaal over rozen gaat. Maar vooral dat andere moeders het blijkbaar allemaal zo makkelijk en soepel afgaat. Het maakt hen onzeker en ze vragen zich af wat zij fout doen. Waar komt dat toch vandaan, dat taboe om hierover eerlijk en open te spreken? En is dat taboe er eigenlijk wel of komt het ergens anders vandaan? Veel moeders proberen een perfecte moeder te zijn, eentje die uiteraard niet bestaat! Het legt veel druk op hen en soms ook op hun kids. Daarnaast maken ze de situaties mooier dan ze zijn.

Vanuit de meditatiebeoefening leer je het ego te observeren. Je gedachten, je emoties en je gedrag voortvloeiend hieruit.

Wat is je ego dan, vraag je jezelf nu waarschijnlijk af.

Het ego bestaat uit je denkbeelden die jouw wereldbeeld bepalen. En dit zie je terug in je gedrag. Het komt voort uit ons denken. Je waarden, normen, overtuigingen, aannames en ervaringen uit het verleden, maar ook je angsten, onzekerheden en je zoektocht naar bevestiging van je omgeving.

We identificeren ons met ons ego. Jouw denkbeelden bepalen hoe jij de situaties om je heen interpreteert en hoe je reacties opvat van anderen. Wat jij ziet bij anderen.

Tijdens de online cursus gaan we hier dieper op in. Je leert om je gedachten te observeren zonder erover te oordelen. Het geeft inzicht. En wanneer je inzicht hebt, kun je met meer begrip naar jezelf kijken en een bewuste keuze maken of je handelt naar wat je ego je voorhoudt of niet.

Het helpt mij om mezelf kwetsbaar op te stellen. Om een bewuste keuze te maken hoe ik reageer op een situatie. Door me eerst af te vragen of het wel klopt wat ik denk en waarom ik iets denk of waar een bepaald oordeel of aanname vandaan komt. Ik kan er nu vaak met een glimlach naar luisteren, naar een gedachte vanuit het ego, en beslissen anders te reageren dan ik zou doen als ik luister naar deze gedachte. Bijvoorbeeld: ‘Ik ga echt niet zeggen dat ik dat heel lastig vindt soms, dan denkt ze dat ik geen goede moeder ben, of het niet aankan allemaal.’ 

Door te beseffen dat we ons vastklampen aan het ego en door inzicht te krijgen in dit ego, ofwel zoals Charlotte Joko Beck vertelt in haar boek Alle dagen Zen: Door inzicht te krijgen in onze verborgen motieven, emotionele reacties en patronen, kan een gewaarzijn ontstaan dat ons uit onze eigen kooi kan bevrijden.

 Door je steeds bewuster te worden van je angsten, onzekerheden, verwachtingen en aannames over het moederschap, geeft dit je veel meer ruimte.

Je gaat dat stemmetje in je hoofd toetsen in plaats van klakkeloos aannemen dat het zo is.

Als je jezelf kwetsbaar durft op te stellen en vertelt aan andere moeders hoe je je soms echt voelt, zul je zien dat de aanname die jij misschien hebt over hoe ze zullen reageren en over je zullen denken, niet altijd waar blijkt te zijn. Het zal ruimte geven voor empathie naar elkaar, steun en een gevoel van begrip. Het zal je het inzicht geven dat het moederschap niet alleen maar over rozen gaat, bij niemand. Ook wanneer een ander wel vanuit zijn of haar ego naar jou reageert kun je het makkelijker laten rusten omdat je weet dat dit niks met jou als persoon te maken heeft.

Het leven bestaat uit tegenstellingen. Zwart kan niet bestaan zonder wit. Alles kan niet altijd alleen maar leuk, goed en makkelijk zijn.

Door zelfreflectie toe te gaan passen zul je de volgende positieve effecten kunnen gaan ervaren:

  • Bewustere keuzes maken voor jezelf en je kind(eren)
  • Stil te staan bij jezelf, je handelen
  • Minder laten leiden door vooroordelen en aannames
  • Minder impulsief handelen
  • Meer begrip voor jezelf
  • Je leert jezelf beter kennen
  • Beter om kunnen gaan met tegenslagen
  • Makkelijk om kunnen gaan met de woede uitbarstingen van je kind(eren)

Dit zijn slechts een paar voordelen. Tijdens het online ZenMama Coachingtraject ga je zelf ervaren wat zelfreflectie en de kennis en begrip over het ego je gaan brengen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor het bevestigen van het plaatsen van een bericht op dit blog en hoe je deze kunt aanpassen.

twee × een =

Leave the field below empty!