← Ga terug

Mamablog: Chaos aan de eettafel! Herkenbaar?

Go with the flow zeggen mensen vaak. Je hoort het veel voorbij komen de laatste tijd. Maar bevatten we wel echt wat dat betekent voor ons dagelijks leven?

Onze samenleving vraagt van ons een bepaald gewenst gedrag. Een carrière, een gezin, veel focus op materialisme en dan ook nog een druk sociaal leven om ons gelukkig te voelen. Het gewenste gedrag vertonen we om niet buiten de boot te vallen. Vaak doen we het niet eens bewust, maar we passen ons aan de omgeving aan binnen een groep maar ook in een relatie bijvoorbeeld.

 

Constant gelukkig willen zijn

We willen gelukkig zijn. Dit woord is steeds meer een streven geworden en we gaan op zoek naar wat ons gelukkig maakt. We willen steeds meer, want we zoeken dat geluk vaak buiten onszelf en denken dat we het geluk nog niet hebben gevonden. We vinden dat we ons (bijna) constant gelukkig moeten voelen. Terwijl dit niet kan. Zwart kan niet zonder wit. gelukkig niet zonder ongelukkig. De tegenstelling is er altijd. Zodra we ons even niet gelukkig voelen vluchten we vaak weg van dit gevoel, in plaats van dat we het accepteren en toelaten. Het mag er niet zijn.

We gaan we onze dagen zo vol plannen dat de balans weg is tussen activiteit en rust. We willen constant de controle hebben en/of de afleiding. Terwijl we de teugels ook wat kunnen laten vieren en kunnen observeren wat er op je pad komt. Of gewoon even niets te doen of moeten. Even genieten van de rust en de ‘kleine’ mooie dingen om je heen. Dat gevoel van vakantie maar dan in je dagelijkse leven

 

.Je grens voorbij gaan

We staan steeds minder in contact met ons lichaam. Onze gedachten hebben de overhand. We nemen niet een moment per dag om bewust aan te voelen wat ons lichaam en onze geest ons willen vertellen. Daardoor verliezen we onze grenzen uit het oog en gaan we hier geregeld overheen met alle gevolgen van dien.

 

Moederschap en go with the flow

Zodra we voor het eerst moeder worden komt er een hele verantwoordelijkheid bij in ons leven. De dag wordt nog voller en drukker en er wordt nog meer van ons verwacht. We hebben ook veel verwachtingen van onszelf en van wat het moederschap is. Je wilt voldoen aan die verwachtingen van jezelf en je omgeving.

Hoe gaan we dan vertragen en die balans vinden? Hoe zorgen we dat we niet alleen nog maar de ‘moeder’ zijn en constant ‘aan’ staan?

 

Hoe kunnen we go with the flow toepassen?

Door toch elke dag even een momentje te pakken waarin we kiezen om eventjes aandacht en liefde aan onszelf te geven. Een rustmomentje te pakken, te mediteren of een mindfulness oefening te doen en te voelen wat ons lichaam en geest ons wil vertellen.

Keuzes te maken en tijd vrij te maken om ook even wat anders te doen dan zorgen voor anderen. Dat mag! We geven onszelf maar ook onze kind(eren) daar een groot cadeau mee, want het is belangrijk dat jij goed in je vel zit. Deze gemoedstoestand geef je ook weer door aan je kind(eren).

 

Met het dagelijkse leven meevaren

Go with the flow is voor mij een goede reminder aan mee gaan met wat er komt en op ieder moment dit te accepteren. Ook al zie ik het liever anders op dat moment.

 

Chaos aan de eettafel!

Ik zat gister aan de eettafel met mijn gezin. Mijn kinderen waren erg druk. Eerst gezellig lachen en kletsen, maar al gauw werd er gegild en werden ze ‘hyper de piep’. Ze waren moe van de hele dag buiten spelen. Het was een super mooie dag geweest, de batterij was nu wel op. In plaats van me verzetten tegen die drukte blijf ik kalm en accepteren ik het.

Zo druk als het ineens vanzelf was geworden aan tafel, zo rustig was het na zo’n tien minuten weer. Ze zaten ineens rustig te eten en te vertellen over de dag, nou ja de oudste dan. De jongste brabbelde lekker mee. Wij hadden ze maar even gelaten en hadden ons niet laten uitdagen om mee te gaan in die hysterie ????.

De rust die volgde was mooi en fijn. Na wederom de rust kwam weer de drukte. Hup, laatste hap erin en naar bed. Toen de kinderen heerlijk lagen te slapen, zat ik met mijn partner op de bank buiten onder de veranda. De vogels floten en we genoten van de tuin en de rust. Ik ontspande me.

 

Flow: Pieken en dalen, ups en downs

Deze golvende beweging van drukte en rust is precies wat het leven is. Alles komt en gaat. Je hebt ups en downs in je leven die elkaar afwisselen. Je hebt hectiek en dan weer totale rust en ontspanning. Dan is het leven in balans en jij in balans. Deze flow omarmen en de drukte maar ook de rust te accepteren en bewust te ervaren, maakt het moederschap en het leven een stukje minder stressvol. We accepteren wat er is en deinen lekker mee. Dat deinen kun je oefenen en trainen. Door inzicht en reflectie, meditatie en mindfulness. Een mooie reis.

 

ZenMama lesprogramma

Hét lesprogramma voor meer rust, geluk en balans in het moederschap en daarbuiten. Geniet meer van het moederschap.  Stap uit die denderende trein.

 

Hoi,

Ik ben Stéphanie van ZenMama. Gediplomeerd coach, mindfulness en meditatie trainster en moeder van twee kinderen. Al jaren begeleid ik moeders met veel liefde naar meer rust, geluk en balans. 

Krijg handvatten om weer de regie te pakken en je minder geleefd te voelen. Door meer ruimte te ervaren om jezelf te zijn en hier uiting aan te kunnen geven, geeft je een gevoel van vrijheid, kracht en energie. Wanneer voel jij je Zen? Gun jij jezelf ook de aandacht en liefde die je je kind(eren) geeft? 

Ga voor meer informatie naar  ZenMama lesprogramma of plan een gratis kennismakingsgesprek in met mij.

 

Liefs van Stéphanie van ZenMama

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor het bevestigen van het plaatsen van een bericht op dit blog en hoe je deze kunt aanpassen.

een × drie =

Leave the field below empty!