← Ga terug

Mamablog: Aandachtig zijn

Om maar gelijk even in te haken op het vergeten van je sleutels. Niet weten waar je iets hebt neergelegd etcetera. Waar was ik met mijn gedachten? Precies! Bij je gedachten. En niet bij de activiteit waar je mee bezig was.

Het klinkt zo makkelijk. Aandachtig zijn bij wat je op dit moment doet. Ik ben nu deze blog aan het schrijven en hier wil ik mijn volle aandacht bij hebben. Dus ik wil niet afgeleid worden door andere prikkels.

Maar misschien herken je het wel, multitasking. Je bent bezig met het beantwoorden van een bericht op je telefoon en ondertussen loop je ook even langs de wasmachine om de was eruit te halen. Heb je dat ook alvast gedaan. En dan bedenk je dat het handig is om even de kleertjes die je ziet rondslingeren van de drukke ochtend op te ruimen. Waar was ik met mijn bericht o ja… en vervolgens ontvang ik een whatsapp van een vriendin. Even kijken wat ze zegt. Na het beantwoorden vraag ik me af: waar was ik nou mee bezig? O ja dat bericht beantwoorden!

Herken je dit? Continu komen er nieuwe prikkels op je pad waardoor je afgeleid wordt van de activiteit die je op dat moment aan het doen was of wilde gaan doen.

En wat betreft het multitasking. We denken dat we hiermee sneller zijn en meer gedaan krijgen, maar wat blijkt…

Je werkt langzamer en maakt sneller fouten! Dus multitasken kun je meestal beter niet doen.

Door aandachtig te zijn en hierop te trainen wordt jouw concentratie vele malen beter. Ook kun je, doordat je je aandacht bij het moment hebt en de activiteit die je op dat moment aan het doen bent, hier veel meer van genieten. Je ervaart het veel bewuster!

Je kids groeien al zo snel op. Het gaat allemaal al zo snel.

Door meditatie train je je concentratie en word je bewuster van je omgeving. Daarnaast leer je jezelf ook beter kennen en laat je je minder leiden door gedachten. Zowel negatieve als positieve gedachten.

Een kleine oefening

Probeer eens met je kind(eren) tijdens het spelen of indien je een ouder kind hebt tijdens een gesprek, de volle aandacht te geven en geconcentreerd met je aandacht bij je kind(eren) te blijven.

Je zult merken dat je gedachten afdwalen. Dit kan over van alles gaan. Zodra je hiervan bewust wordt ga je terug met je aandacht naar je kind(eren). Een voorbeeld van afdwalen naar je gedachten, in plaats van luisteren naar wat je kind zegt, is dat je bezig bent met bedenken wat je zo wilt gaan zeggen of antwoorden wanneer je kind aan het woord is.

Aandachtig zijn, is fijn ????

Liefs,

Stéphanie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Jouw e-mailadres zal alleen gebruikt worden voor het bevestigen van het plaatsen van een bericht op dit blog en hoe je deze kunt aanpassen.