← Ga terug

Verschil tussen psycholoog en coach

Het word mij vaak gevraagd: Wat is nou het verschil tussen een coach of psycholoog? En wat past bij mij? In deze blog geef ik je meer informatie over de verschillen en overeenkomsten.

 

Psycholoog versus Coach

Een psycholoog is iemand die jou kan helpen met psychische problemen en het verwerken van heftige problematiek. Een coach zoekt samen met jou vooral naar de oplossing van een probleem. De meeste mensen zijn wel bekend met de termen coach en psycholoog, maar wat nu precies het verschil is, dat is niet altijd helder.

Psychologen en coaches hebben duidelijke overeenkomsten. Beiden werken met mensen en luisteren en praten over de uiteenlopende hulpvragen van hun cliënten. Ze werken allebei voornamelijk één op één met cliënten (In de coaching omschreven als coachees). Hierbij is er veel ruimte voor persoonlijke aandacht en wordt er gebruik gemaakt van verschillende gesprekstechnieken en modellen. Hun gemeenschappelijke uitgangspunt is het veranderen van gedrag. Dit gedrag is vaak ontstaan in het verleden. Het grootste verschil tussen de coach en de psycholoog begint vanaf hier.

 

Opleiding Psycholoog

Een psycholoog heeft een hbo of universitaire psychologie opleiding gedaan en kiest hierna veelal voor een vervolgopleiding. Het is geen beschermd beroep. Dit houdt in dat iedereen zich ‘psycholoog’ mag noemen. Met specifieke vervolgopleidingen kan de psycholoog wel worden opgenomen in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), waardoor het beroep, samen met aanvullende eisen, wel is beschermd. Iemand mag zich dan alleen psycholoog noemen als hij/zij een academische studie in de psychologie heeft afgerond én daarna de erkenning heeft aangevraagd en verkregen bij het BIG-register.

 

Opleiding Coach

Waar psychologen vooral door een theoretische studie worden opgeleid, volgen coaches juist meer praktijk- en ervaringsgerichte hbo opleidingen.
Ook het beroep coach is niet beschermd, iedereen mag zichzelf coach noemen. Er zijn veel verschillende soorten coach opleidingen en er zijn verschillende soorten beroepsverenigingen die proberen om een Europese kwaliteitsstandaard in te voeren, waardoor cliënten een goed beeld krijgen van de kwaliteit van de coach. Denk hierbij aan een NOBCO (Nederlandse orde van beroepscoaches) en Het EIA-keurmerk (Europese kwaliteitskeurmerk voor professionele coaches).

 

Visie

De psycholoog gaat ervan uit dat gedrag wordt gevormd door aspecten uit het verleden. De psycholoog probeert te blijven graven in het verleden, totdat duidelijk is waardoor iemand het hedendaagse gedrag vertoont. Deze trajecten duren gemiddeld een stuk langer dan bij Coaching.

De coach hanteert een andere visie, een op de toekomst gerichte visie. De coach heeft een meer praktische aanpak waarin hij/zij bekijkt wat er in het hier en nu gebeurt en welke overtuigingen en belemmerende gedachten de coachee heeft. Hierbij vraagt de coach een actieve houding van de coachee, zodat hij/zij via reflectie op het eigen gedrag, zelf tot inzichten kan komen.

De coach helpt de coachee om ander gedrag aan te leren of te verbeteren. Dit doet de coachee zelf. Oftewel de coach begeleid de coachee om zijn/haar eigen antwoorden en oplossingen te vinden en toe te gaan passen. Deze trajecten duren vaak minder lang dan bij een psycholoog. Gemiddeld zo’n 4 tot 6 sessies van 1,5 uur.

 

Therapie versus coaching

Een psycholoog geeft therapie: gesprekken die je met een psycholoog voert dienen voor het werken aan een oplossing bij psychische problemen. De psycholoog richt zich voornamelijk op het oorspronkelijke onderliggende specifieke, matige tot ernstige probleem zoals depressie of trauma.  De psycholoog is gedragsdeskundige en onderzoekt tijdens de behandeling met jou hoe bepaald gedrag is ontstaan, hoe het in stand blijft en hoe het veranderd kan worden. Veelvoorkomende soorten van therapie zijn cognitieve therapie, gedragstherapie, cliëntgerichte therapie en psychoanalyse.

Een coach geeft coaching: een vorm van professionele begeleiding waarbij de coach als gelijkwaardige partner de coachee ondersteunt bij het behalen van zelfgekozen doelen. Hierbij wordt ondersteuning geboden in globale levenssituaties door het verbeteren van prestaties en het creëren van wenselijke situaties en gedrag. Denk aan ondersteuning bij veranderingen, heroriëntatie op levensvragen en werk, werk-privé balans en persoonlijke ontwikkeling zijn veelvoorkomende thema’s.

De nadruk ligt op het creëren van psychologische flexibiliteit waarbij je beter om kan gaan met verrassingen en ingrijpende veranderingen in je leven. Ook wanneer je worstelt met interne angsten, depressie of burn-out klachten, bent je bij coaching op de juiste plek. Het opdoen van nieuwe inzichten en ervaringen staat centraal, waarbij de opgedane kennis direct kan worden toegepast in het dagelijkse leven.

Veelvoorkomende soorten van coaching zijn loopbaan coaching, stress coaching, management coaching, outplacement coaching, competentie coaching of teamcoaching. Naast het persoonlijke één-op-één coachgesprek biedt een coach vaak coaching aan via telefoon of videobellen via bijvoorbeeld Skype of Facetime. Groepscoaching/workshops, company-coaching of thuis coaching zijn ook mogelijkheden.

 

Jouw voorkeur

Hoewel de coach en de psycholoog dus verschillen in aanpak van het probleemgedrag, willen zij beiden het gedrag verbeteren of veranderen. Welke aanpak jou aanspreekt, is het belangrijkst in het maken van een keuze tussen een psycholoog of coach.

 

 

ZenMama lesprogramma

Hét lesprogramma voor meer rust, geluk en balans in het moederschap en daarbuiten. Geniet meer van het moederschap.  Stap uit die denderende trein.

 

Hoi,

Ik ben Stéphanie van ZenMama. Gediplomeerd coach, mindfulness en meditatie trainster en moeder van twee kinderen. Al jaren begeleid ik moeders met veel liefde naar meer rust, geluk en balans.

Krijg handvatten om weer de regie te pakken en je minder geleefd te voelen. Door meer ruimte te ervaren om jezelf te zijn en hier uiting aan te kunnen geven, geeft je een gevoel van vrijheid, kracht en energie. Wanneer voel jij je Zen? Gun jij jezelf ook de aandacht en liefde die je je kind(eren) geeft?

Ga voor meer informatie naar  ZenMama lesprogramma of plan een gratis kennismakingsgesprek in met mij.

 

Liefs van Stéphanie van ZenMama